Deadline: May 22 2018
Gemeente Den Haag faciliteert en financiert verschillende vervoersmogelijkheden voor mensen die niet of onvoldoende zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Op dit moment zijn de vervoersmogelijkheden bij inwoners onvoldoende bekend, niet inzichtelijk en ook niet op elkaar afgestemd. Dit heeft de volgende consequenties:
Efficiëntie: De vervoersstromen zijn niet op elkaar afgestemd. Hierdoor wordt het volledige vervoerspotentieel onvoldoende benut. Zo kan het voorkomen dat vervoerders vrijwel tegelijkertijd naar verschillende adressen vlak naast elkaar rijden of dat bussen veel onbenutte zitplekken hebben. Door het gebrek aan een overzicht wordt er weinig ruimte
geboden voor het volgtijdelijk plannen van het vervoer. Hierdoor zijn er veel separate vervoersvormen met een lage bezettingsgraad.
Kwaliteit: Door de versplintering van het vervoer is het ook kwetsbaar. Het komt geregeld voor dat de kwaliteit onder druk staat tijdens piekmomenten. De vervoerder kan dit niet goed ad hoc opvangen (inzet aantal voertuigen en chauffeurs). Klanten worden dan dikwijls te laat opgehaald of zitten lang in een busje omdat er veel wordt omgereden (routes minder efficiënt ingepland). Soms wordt een klant zelfs helemaal niet opgehaald. Daarnaast willen we klanten meer keuzemogelijkheden bieden.
Inzicht: Gemeente Den Haag fungeert als opdrachtgever van deze vervoerstromen. De data van alle vervoerstromen is wel onafhankelijk van elkaar beschikbaar, maar niet realtime inzichtelijk op één systeem . Dit maakt adequaat bijsturen moeilijk, ook voor het maken van beleid voor de langere termijn is het samenbrengen van deze data op 1 plek zeer wenselijk.
Verkeer en Milieu: Doordat de ritten niet efficiënt plaatsvinden, is er winst mogelijk in het aantal vervoersbewegingen, de doorrijsnelheid en in de filevorming. Dit is goed voor het milieu en past in het beleid van de stad om Den Haag ook in de toekomst bereikbaar te houden.
Financieel: Door de vervoerstromen inzichtelijk te maken ontstaat er een situatie die zowel voor de vervoerder efficiëntere inzet van capaciteit (wagens, chauffeurs, planners van vervoer) oplevert, als ook voor de gemeente financieel positief kan uitpakken.
Waar zijn we naar op zoek?
We zijn op zoek naar een oplossing die minimaal het volgende in zich heeft:
Eventuele doorontwikkelingen:
Waar zijn we niet naar op zoek?
Wat is er te winnen?
Na de inzending
Uit alle inzendingen nodigen we een selecte groep startups uit om deel te nemen aan een bijzonder programma waarin jij intensief met jouw oplossing aan de slag gaat. Gedurende deze drie weken is er heel veel aandacht voor valideren en testen. I.p.v. maanden van testen en valideren, weet jij na drie weken wie jouw gebruikers zijn, hoe zij tegen jouw product aankijken en of zij bereid zijn om hiervoor te betalen. Afsluitend kun jij in een heldere en inspirerende pitch uitleggen aan de gemeente dat jouw oplossing perfect aansluit op het probleem van de stad en de behoeften van de gebruikers.
Na de pitches
Na de pitches worden de beste oplossingen/startups geselecteerd en uitgenodigd om deel te nemen aan ons Startup in Residence Programma:
Na het Startup in Residence programma Aan het eind van het programma pitch je opnieuw jouw oplossing aan de gemeente Den Haag. Geloven wij in jouw oplossing dan gaan we je opnieuw verder helpen:
Belangrijk: je blijft eigenaar van jouw idee/ prototype/ ontwikkelde product. Dit biedt mogelijkheden om jouw oplossing ook aan andere gemeenten/ organisaties aan te bieden en jouw startup schaalbaar te maken.
Meer informatie of meedoen?
Meer informatie of meedoen aan deze challenge kan via het platform Starthubs.co.