';

Den Haag Challenge: Stemmen zonder grenzen

Deadline: May 22 2018

Wij, als opdrachtgever, zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat kiezers op tijd en veilig stempapieren ontvangen, denk hierbij aan het digitaliseren van het briefstembewijs. Wij hopen in het 3e kwartaal van 2018, met hulp van de startup, het proefproces te realiseren. Daarmee hopen wij dat het proces in het 2e kwartaal van 2019, met de Europese Parlementsverkiezing, in werking treed. Om dit proces te realiseren is er budget beschikbaar. Wij kijken vooral op lange termijn naar een eventuele kostenbesparing voor de gemeente. Dit proces is met name bedoeld om de serviceverlening naar kiezers te verbeteren.
 
Waar zijn we naar op zoek?

  • Wij hebben ons te houden aan de wet- en regelgeving van de Kieswet. Hierin staat onder andere dat het stemmen per brief moet geschieden. Wij zijn in goed gesprek met de wetgever om daar verandering in te brengen. Het ministerie staat open om delen te digitaliseren, mits heel goed beveiligd. Maar het gehele proces digitaliseren is dus voorlopig nog geen optie. Wij zoeken een oplossing voor de digitalisering van het versturen van stempapieren, omdat het terugsturen waarschijnlijk nog per post zal gaan.
  • De briefstembureaus (ambassades) in het buitenland zijn geen vast gegeven. Het aantal fluctueert per verkiezing en het kan zelfs zijn dat het Ministerie afziet van het instellen van briefstembureaus in het buitenland. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat alle post wereldwijd terug naar Den Haag gestuurd moet worden.

 
Waar zijn we niet naar op zoek?

  • Wij zijn niet op zoek naar een volledige digitalisering van het proces. In de Kieswet moet alles nog per post, het ministerie staat open voor verandering, maar is heel huiverig vanwege fraude en hacking.
  • Wij zijn niet op zoek naar een oplossing met track & trace. Deze mogelijkheden zijn met PostNL al besproken en niet mogelijk. Het realiseren hiervan kost te veel tijd en die tijd is er niet.
  • Wij zijn niet op zoek naar een oplossing met Digi-D. Helaas is het zo dat niet iedere kiezer in het buitenland hierover beschikt. Daarnaast willen wij het niet nog ingewikkelder maken voor kiezers die daardoor van alles moeten regelen of aanvragen. Het proces moet simpel, helder en veilig zijn.Wat is er te winnen?

Na de inzending

Uit alle inzendingen nodigen we een selecte groep startups uit om deel te nemen aan een bijzonder programma waarin jij intensief met jouw oplossing aan de slag gaat. Gedurende deze drie weken is er heel veel aandacht voor valideren en testen. I.p.v. maanden van testen en valideren, weet jij na drie weken wie jouw gebruikers zijn, hoe zij tegen jouw product aankijken en of zij bereid zijn om hiervoor te betalen. Afsluitend kun jij in een heldere en inspirerende pitch uitleggen aan de gemeente dat jouw oplossing perfect aansluit op het probleem van de stad en de behoeften van de gebruikers.
 
Na de pitches

Na de pitches worden de beste oplossingen/startups geselecteerd en uitgenodigd om deel te nemen aan ons Startup in Residence Programma:

  • Gedurende 4 maanden krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan een groot aantal trainingen en masterclasses om samen met de opdrachtgever jouw oplossing verder uit te werken tot MVP/Prototype. In het gehele traject zijn experts beschikbaar die jou kunnen coachen.
  • We bieden jou ons netwerk aan en zorgen voor een testomgeving zodat je jouw product/dienst kunt testen in de stad.
  • Bovendien ontvang je €7.000,- opstartbudget voor het ontwikkelen van jouw MVP/prototype.


Na het Startup in Residence programma

Aan het eind van het programma pitch je opnieuw jouw oplossing aan de gemeente Den Haag. Geloven wij in jouw oplossing dan gaan we je opnieuw verder helpen:

  • Zo kun je een bijdrage verwachten minimaal €20.000,- om je oplossingen verder door te ontwikkelen naar een concreet product of dienst.
  • Bovendien heeft de gemeente Den Haag de intentie om op te treden als Launching Customer en jouw product/dienst als eerste klant af te nemen


Belangrijk: je blijft eigenaar van jouw idee/ prototype/ ontwikkelde product. Dit biedt mogelijkheden om jouw oplossing ook aan andere gemeenten/ organisaties aan te bieden en jouw startup schaalbaar te maken.
 
Meer informatie of meedoen?

Meer informatie of meedoen aan deze challenge kan via het platform ​Starthubs.co​. 

Wil jij op 19 april met Den Haag in gesprek over deze challenge of over een heel ander idee dat je graag bij hen pitcht? Tussen 15:00 en 18:00 kan je met hen in gesprek op de StartupDeltaSummit in Arnhem. Bestel dan een ticket (als je dat nog niet gedaan had) en meld je hier aan voor een speed date met Den Haag.