Defensie Is Vaak Onverwachte Partner

English version
right Van een gesloten bolwerk naar een organisatie die openstaat voor samenwerking met startups, dat is de beweging die de Nederlandse Krijgsmacht doormaakt. Majoor André Wijnveld is startup-liaison bij het Ministerie van Defensie en één van de Toekomstmakers50 van de StartupDelta Summit.
“Vroeger liepen krijgsmachten altijd voorop in innovatie, maar de laatste jaren worden we ingehaald door startups. Onze innovatieprocessen waren te complex om de ontwikkelingen bij te benen”, constateert Wijnveld.
Het doel van de StartupDelta Summit 2018 is het versterken, verbinden en vergroten van het startup ecosysteem in Nederland. Als één van de voortrekkers binnen de overheid in het samenwerken met startups, wordt Defensie bijna dagelijkse geconfronteerd met de noodzaak van een goed werkend ecosysteem. “Uiteindelijk bepaalt het ecosysteem de kansen op succes van een individuele startup, maar ook van een samenwerking”, stelt André Wijnveld. Het ecosysteem in Nederland biedt volgens Wijnveld de kans om écht het verschil te maken, ook in het blijven waarborgen van Vrede & Veiligheid. Daarom ondersteunt Defensie van harte de doelstelling van de Summit en draagt zij haar steentje bij als hoofdpartner.

Startup waarden in tijden van verandering

Omdat het waarborgen van Vrede & Veiligheid (en de daarvoor noodzakelijke innovatie) niet langer exclusief het domein van Defensie is, maar eigenlijk van iedereen, werken zij intensief samen met StartupDelta én een groot aantal individuele startups. Majoor André Wijnveld legt uit waarom Defensie samenwerkt met Startups.
“Startups zijn FRONTrunners in de toepassing van nieuwe technologie, hebben een grote ontwikkelkracht, een can-do mentaliteit en de drive om impact te maken. Waarden die aansluiten bij Defensie en ons helpen om bij te blijven in deze tijd van razendsnelle veranderingen.”
Wijnveld: “Opmerkelijk is dat startups vaak zelf helemaal niet aan Defensie denken als partner om ideeën verder te ontwikkelen, een prototype te bouwen en te testen of als launching customer.” Innovatiecentrum FRONT, dat staat voor Future Relevant Operations with Next generation Technology, is in dit gat gesprongen. Vanzelfsprekend zijn cybersecurity, 3D-printing, energietechnologie en drones belangrijk voor Defensie. “Als grootste technisch werkgever van Nederland zijn we ook heel geïnteresseerd in duurzame inzetbaarheid van onze mensen.” Zo wordt er samen met startup SkelEx geëxperimenteerd met lichaamsondersteunende harnassen (exoskeletten), die logistiek medewerkers en monteurs ontlasten en rug- en nekklachten voorkomen. Defensie zal met SkelEx en andere startups aanwezig zijn in de SmartBase area van de StartupDelta Summit. Dat andere overheden ook aansluiten in het startup ecosysteem is volgens Defensie van groot belang. Defensie grijpt daarom de Summit aan om anderen te inspireren met de manier waarop zij nu samenwerken in het startup ecosysteem. Dit doet Defensie door op de StartupDelta Summit verschillende werk- en inspiratiesessies te verzorgen, hun ervaringen te delen op de SmartBase, een gave challenge te lanceren en door de FRONTdoor te openen.