Een Nieuwe Kijk Op Het Ondernemerschap Ecosysteem In Nederland

English version

Elk land wil economische groei, werkgelegenheid en innovatiekracht stimuleren, waarvoor ondernemerschap en startups belangrijke drijfveren zijn. Laatst nog haalde startup-ambassadeur prins Constantijn het nieuws met het bericht dat het de 10% innovatieve bedrijven zijn die in Nederland zorgen voor economische groei.

Het verbaast ons dan ook niet dat het steeds meer gaat over ‘ondernemerschap ecosystemen’ en manieren om startups te ondersteunen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Er is veel discussie, maar het is ons ook opgevallen dat weinig mensen echt zicht hebben op wat er allemaal in het ecosysteem gebeurt. Zelfs in een relatief klein ecosysteem als Nederland (praktisch gezien even groot als Silicon Valley) ontbreekt vaak het overzicht.

Zonder een goede basis voor discussie zien we dat er vaak maar wat geroepen wordt. Dus terwijl Nederland een van de beste ecosystemen voor ondernemers ter wereld heeft, is er nog teveel versnippering en miscommunicatie. Om hier verandering in te brengen heeft Halbe&Koenraads de Startup Infrastructure Diagram (SID) ontwikkeld. Dit kan worden gezien als een soort praatplaat: een krachtige visual die de essentie van het ecosysteem laat zien.

Het Startup Infrastructure Diagram laat de organisaties en programma’s zien die de supporting infrastructure van een startup ecosysteem in een bepaalde locatie vormen. We hebben uitgebreid onderzocht en getest hoe zo’n infrastructuur nou echt in elkaar zit, en we zijn gekomen tot 5 categorieën die volgens ons in elk ecosysteem waar dan ook ter wereld aanwezig zouden moeten zijn.

Belangrijk is dat we niet kijken naar alle partijen in een ecosysteem, maar juist naar degenen die de basis van het ecosysteem vormen en die zich richten op het supporten en het versterken van de infrastructuur van het nationale ecosysteem of direct startups ondersteunen.

Nieuwsgierig hoe dit er in Nederland uitziet? Download dan hier het Startup Infrastructure Diagram Nederland. Dit diagram is, net als het ecosysteem zelf, constant in ontwikkeling. Deel dus vooral jouw mening of geef direct suggesties voor aanpassingen.

Tijdens de StartupDelta Summit op 19 april, waar het ecosysteem ook daadwerkelijk samenkomt, presenteren we op basis van de input uit het veld de SID 2018. Tot die tijd zullen wij elke week een nieuw artikel online zetten met onze inzichten voor elke categorie en zullen we ook een aantal spelers uit het veld aan het woord laten.

Heb je suggesties of input? We horen graag van je! Laat een reactie achter of stuur een mailtje naar denise@halbekoenraads.nl.

©Halbe&Koenraads, 2018