Industriepark Kleefse Waard

Krijg hier een indruk van het vooruitstrevende Industrie Park de Kleefse Waard (IPKW). Laat je inspireren door de rijke historie en de huidige innovatieve insteek die door de combinatie van aantrekkelijke bedrijfseconomische perspectieven en sociaal ondernemerschap ontstaan is.

Adres

Westervoortsedijk 73, 6827 AV Arnhem
Post: Postbus 5197, 6802 ED Arnhem

Hotspot innovatie, duurzaamheid en clean tech

Industriepark Kleefse Waard

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is een prijswinnend bedrijventerrein dat duurzame energie-gerelateerde ondernemers huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt. In een omgeving die zowel vanuit bedrijfseconomisch perspectief als vanuit sociaal ondernemerschap interessant is, staat samenwerken met innovatieve bedrijven centraal.

Place to be 19 April

Plattegrond StartupDelta Summit

In 2025 is IPKW het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland. Met dat doel werkt IPKW elke dag om het park beter, mooier en groener in te richten. IPKW is daarbij één groot proefveld, waar samen met huurders, partners, kennisinstellingen, overheden en stakeholders gewerkt wordt aan een circulaire ambitie. Een inspirerende en ondernemersrijke locatie en daardoor de perfecte locatie voor de StartupDelta Summit.

Vroeger…Toen…Nu…

IPKW en provincie Gelderland in beeld

“Vroeger”: Om aan de groeiende vraag naar rayonvezel te voorzien, werd in 1941 een strocellulose- en celvezelfabriek voor de kledingindustrie gebouwd. Als locatie werd gekozen voor Arnhem en meer specifiek de Kleefse Waard. De fabriek werd voor de oorlog gemoderniseerd om zo bij te dragen aan de groei van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) en de Nederlandse economie. Tijdens de oorlog werd de productie gestopt en na de oorlog kwam de productie weer op gang en volgden er diverse uitbreidingen.

“Toen”: In 1969 fuseerden de AKU en Koninklijke Zout Organon (KZO) tot het AKZO-concern. Vanaf 1971 kwamen onderwerpen die het milieu betreffen regelmatig aan de orde en ontstonden er op medewerkers gerichte campagnes zoals ‘Energie idee? Hier ermee!’ De jaren negentig stonden vooral in het teken van herstructurering en decentralisatie. In 2003 kocht ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch het terrein en ontwikkelde het zich tot een hotspot voor duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap.

“Nu”: De provincie Gelderland ambieert een innovatieve, circulaire en internationale economie. Dit zijn krachtige ambities die momenteel verwezenlijkt worden door de kweekvijvers van universiteiten die gespecialiseerd zijn in de AgroFood en Health sector en Maakindustrie. Het IPKW werkt met volle overtuiging mee aan deze ambities.