Rabobank: Verbinding Als Sleutelwoord Bij Innovatie en Startups

English version
Volgens Maarten Korz, Innovatiemanager bij Rabobank, één van de hoofdsponsors van de StartupDelta Summit, zijn startups als groeimotor van de BV Nederland. Al jarenlang is Rabobank partner van StartupDelta.
“Met dit partnerschap proberen we op meer dan 60 regionale plekken de startups van Nederland te ondersteunen met onze kennis, netwerk, huisvesting en soms ook kapitaal.”
De StartupDelta Summit is een mooie gelegenheid om andere spelers uit het ecosysteem te ontmoeten. Want dat is het sleutelwoord in innovatie en startups: verbinding. Rabobank is dan ook nauw betrokken bij de diverse incubators zoals die bij de verschillende Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn opgezet. In totaal is Rabobank aangesloten bij ruim 65 acceleratorprogramma’s zoals Utrecht Inc., BrightLands, YesDelft!, Port XL, BRISKR, Healthub. “Onze ambitie is om de startupbank van Nederland te blijven. Om startups te helpen excelleren en hun impact te vergroten zowel op het gebied van omzet en groei als ook op het gebied van (duurzame) impact op de samenleving,” zegt Korz. Eén van de eerste startups die door de Rabobank is ondersteund, is het nog steeds succesvolle MyOrder.

De nieuwe startup wereld

Maarten Korz ziet een kentering in de wereld van startups: een overgang naar een meer volwassen en internationale fase.
“Waar tot nu toe vooral lokale en regionale innovatiehubs zich profileerden, ontstaat nu steeds duidelijker de behoefte om Nederland als geheel als een soort Startup Valley op de kaart te zetten, om internationale investeerders aan te kunnen (blijven) trekken.”
Daarbij wordt nauwlettend gespeurd naar de volgende ASML of HelloFresh, want die kunnen deze ontwikkeling alleen maar nog meer versnellen. De bank werkt er overigens ook zelf mee. Startups als 24Sessions, CleVR en onlangs nog ‘de Reis van Vijf’ die ook door de Rabobank zijn ondersteund, illustreren de diversiteit waarmee de bank haar belang aan innovatie kenbaar maakt in haar beleid. Het fysiek aanwezig zijn in deze startupwereld is volgens Korz essentieel. De regionale structuur van zijn coöperatieve bank schept daarbij de juiste randvoorwaarden: je bent immers altijd dichtbij de ondernemer. Een uitdaging ziet hij wel in het samenbrengen van (kleinere) startups en het (grotere) bedrijfsleven en de financiers; hij ziet in plaats van de bankier in het strakke pak de bankier in spijkerbroek dan ook steeds vaker verschijnen. Ook het (fysieke) contact en de verbindingen tussen startups binnen broedcentra is essentieel, stelt Korz. Alleen dan komt de synergie op gang en ontstaan er nieuwe ideeën waardoor Nederland zich straks als innovatief ecosysteem op de wereldkaart kan zetten. Tijdens de StartupDelta Summit op 19 april zetten we in Arnhem met het volledige Nederlandse startup ecosysteem stappen om ervoor te zorgen dat startups in Nederland beter kunnen starten, groeien en internationaliseren.