Een aftermovie voor de toekomst
Dit evenement is een start en geen afsluiting van nieuwe verbindingen en samenwerkingen. Daarom draait het evenement niet om een aftermovie, maar deze geeft een goede impressie!
Staatssecretaris @RaymondKnops sprak op de #SuDSummit met start-ups over het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Zijn boodschap: "Ga experimenteren!" @StartupDelta pic.twitter.com/fV3nK5tlLj
— Ministerie van BZK (@MinBZK) 20 april 2018
Niet stilzitten, maar experimenteren!
Maatschappelijke vraagstukken en nieuwe problemen oplossen doen we samen met initiatiefnemende ondernemers, vaak werkzaam in kleinbedrijf en startup fase. Niet stilzitten, maar experimenteren, eventueel vallen en weer opstaan zal volgens Knops key tot succes zijn. De overheid zal het beleid in moeten stellen op deze filosofie en de groei van startups ondersteunen. Innoveren doe je niet allen, maar samen!
Lees via onderstaande link een artikel van Jurgen Nieuwenhuijsen over de samenwerking met de overheid.
We hebben niet meer ondernemerschapsonderwijs nodig!
“We merken dat er veel tractie is om daadwerkelijk stappen te maken in de doorontwikkeling van ondernemerschapsonderwijs. Een belangrijke nuance die daarbij wordt gemaakt is dat we het steeds meer hebben over ondernemend onderwijs. Ondernemend leren is relevanter dan ooit. Het gaat niet om zoveel mogelijk mensen die een bedrijf starten maar zoveel mogelijk mensen die ondernemender gedrag gaan vertonen. Wat echter op dit moment mist en waar bij alle partijen behoefte aan is, is het meetbaar maken of leerlingen of studenten daadwerkelijk ondernemender worden door het gegeven onderwijs. Tijdens de Summit is de basis gelegd om met een groepje koplopers hier stappen in te maken.”
De Summit was niet het einde, maar een nieuw begin!
“De Startup Delta Summit heeft als vliegwiel gewerkt voor de invulling van onze rol als launching customer. De challenges die door de Gelderse gedeputeerden zijn uitgezet rond de grote transitievraagstukken hebben de denkkracht van de maatschappij ontsloten. Het is mooi te zien hoe de politieke ambitie samenvalt met de wens van mensen die zich met hart en ziel in zetten voor een betere wereld. Samen met partners uit het ecosysteem zijn de ingebrachte ideeën uitgewerkt tot businesscases.
Het was een avontuur voor de startups én voor ons. De Gelderse politiek wil deze werkwijze opnemen als volwaardig beleidsinstrument en onze rol als launching customer en/of partner als volwaardig onderdeel van het ecosysteem ontwikkelen. Dat doen we samen met de andere overheden door ervaringen te delen, struikelblokken weg te nemen, en waar mogelijk of nodig regelgeving aan te passen.“
Fijn om alle interessante mensen van het startup ecosysteem bij elkaar te ontmoeten en verbinden!
Vroege fase financiering is afhankelijk van de exacte fase
“In de hele vroege fase (voordat er omzet is / proof of concept fase) lean en mean houden, waardering uitstellen via convertible loan financiering is handig. Een zeer lastige fase voor Angels: zeer groot risico en de weg naar een exit / contant maken van je investering kan zeer lang duren. Vanwege deze redenen is het goed dat de overheid in deze fase actief is om bedrijven te helpen starten.
Eind validatie fase/ omzet start te groeien: hier kunnen Angel investeerders en VCs nuttig aanhaken, risico is beter te overzien, uitzicht op een exit blijft zeer lang termijn denken, dit is een aandachtspunt in NL. Co-investments vanuit de overheid zijn een prima instrument. Investeringen van semi overheid die niet zijn gebaseerd op co-investments zijn concurrerend en storen de markt.“
Just do it!
“Tijdens de Startupdelta Summit heb ik aanwezigen de vraag voorgelegd hoe Nederland een top-startupland kan worden. Het eerste dat mij opviel is dat allen daar concrete ideeën bij hadden: het onderwerp leeft, velen denken er over na. Het tweede dat opvalt is dat de overheid voor velen een aanjagende rol moet spelen: Als klant van startups, die gewoon als “jonge onderneming” moeten worden gezien en ook als onderneming moeten worden benaderd. Als regelgever, die minder moet regelen en meer moet faciliteren. En als opleider, door instellingen te stimuleren om ondernemerschap te onderwijzen. Tenslotte was de consensus dat we minder moeten praten en meer moeten poetsen: Ga gewoon aan de slag! De beste ideeën zijn waardeloos zonder executie. En juist die executie – of het blootstellen van ideeën aan de realiteit – levert de meest waardevolle inzichten op. Kortom: Just do it!”
Actiepunten
Onder andere aanwezig:
Actiepunten
Onder andere aanwezig:
Actiepunten
Onder andere aanwezig:
Actiepunten
Samen het ideale programma ontwikkelen voor verschillende persona.
Gezamenlijk de effectiviteit van startprogramma’s op ons ecosysteem meten.
Een overzicht van de bedachte ideeën wordt in een booklet opgemaakt. Deze kunnen gebruikt worden ter inspiratie voor de bestaande programma’s.
Onder andere aanwezig:
Actiepunten
Onder andere aanwezig:
Actiepunten
Doorontwikkelen van een Dutch Tech Brand.
Thematische samenwerking rond internationale events waardoor je voor vertrek samen kan clusteren.
Als startup enablers meer kritische feedback van internationaliserende startups ontvangen.
Belangrijke aanwezigen
Actiepunten
Er zijn meer vrouwelijke en zichtbare rolmodellen nodig.
Meisjes vanaf jongs af aan laten “snuffelen” aan technische beroepen gaat vruchten afwerpen. Moet ook gestimuleerd worden door omgeving van deze meisjes.
Ouders, leerkrachten mogen geen stigma op technische beroepen leggen.
Vrouwen omscholen zou ook een (deel)oplossing kunnen zijn.
Onder andere aanwezig:
Vivanne Bendermacher (Techionista)
Roel van Rijsewijk (Deloitte)
Esther van Luit (Deloitte)
Rixt Herklotz (TheNextWomen)